2. Uluslararası Çevre Konferansı IREMCON 21-22 Mart 2018 Tarihleri’nde İstanbul’da başarıyla düzenlendi. Başta Türkiye olmak üzere; Macaristan, Hırvatistan, Makedonya, Sırbistan, Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ, Almanya, Kosova, Romanya, Lübnan, Suriye ve Filistin’den çok sayıda katılımcıyla gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmalarını 2. IREMCON Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Akalp, Akademi Çevre A.Ş. Ege Bölge Sorumlusu Ezgi Bozoğlu, Kosova Çevre ve Mekânsal Planlama Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatmir Matoshi, Makedonya İklim Yatırımları Düzenleme ve Geliştirme Bakanı Prof. Zoran Sapuric ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Trabzon Milletvekili Muhammet Balta yaptı.
Makedonya İklim Yatırımları Düzenleme ve Geliştirme Bakanı Prof. Zoran Sapuric "Iremcon Çevre Konferansı bize atık ve geri dönüşüm konusunda uluslararası işbirliklerinin önemini gösteriyor. Konferansın başarılı geçmesini temmenni ediyor ve buna inanıyorum" dedi.
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Trabzon Milletvekili Muhammet Balta ise yaptığı konuşmada Türkiye'nin atık yönetimi ve geri dönüşümde sahip olduğu potansiyele dikkat çekerek, Balkan ülkeleriyle işbirliğinin güçlendirilmesine dönük adımların hızlanması gerektiğini söyledi ve Iremcon'da emeği geçenlere teşekkür etti.
Kosova Çevre ve Mekânsal Planlama Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatmir Matoshi yaptığı konuşmada konferansın önemine işaret ederek “İnanıyorumki iki gün boyunca çok değerli sonuçlara ulaşacağız, burada alanında uzman çok sayıda isim var, burada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.
2. IREMCON Yürütme Kurulu Başkanı Mustafa Akalp konuşmasında şunları söyledi: "Bu konferansın hazırlanmasına katkıda bulunan tüm paydaşlara, 2007 yılından buyana tüm sıkıntılara, baskılara göğüs gererek faaliyetini sürdürme başarısını göstermiş; sektörün nitelikli dergisi Recycling Industry yayını başta olmak üzere, IREMCON, TÜRKTAY toplantıları , YEŞİL KAMERA Üniversiteler Arası Kısa Film Yarışması ve diğer bir çok etkinlik organizasyonuna imza atmış GRUP E Yayıncılık ve değerli yöneticisi Sayın Türkay Özgür'e şükranlarımızı sunar başarılarının devamını dilerim.
Değerli katılımcılar; küresel çevre sorunları hepinizce malum. Bilincindesiniz... Biz bu küresel yapı içinde özel bir yer işgal ediyoruz. Ortak bir coğrafyada yer alıyoruz, benzer çevre sorularını paylaşıyoruz, ortak bir kültürümüz, ortak tüketim alışkanlıklarımız var. Karşılaştığımız sorunların çözümlerinde de benzerlikler olması. Sorunlarımızın çözümlerine deniz aşırı, farklı coğrafyalarda yer alan ülke teknolojileri yerine, bu coğrafyaya bu tüketim alışkanlıklarına özel teknoloji ve sanayi geliştirilmesi, çözümlerin bu coğrafyada yer alan ülkeler içinde aranması ve bu amaçla işbirliğinin geliştirilmesi bizce en doğru yol olarak öne çıkmaktadır ve bu konferansın ana amacı da budur. Ancak bu yolla daha başarılı, daha etkin atık yönetimleri gerçekleştirebiliriz. Çevrenin başarı ile korunmasının anahtarı atık yönetiminin ve ekonomisinin başarı ile sürdürülmesidir. Burada önemle altını çizmek istediğim nokta; ülkelerimiz arasındaki başka bir benzerlik, konu ile ilgili bakanlıkların; çevre ile birlikte başka disiplinleri de içine katarak; çevre ve turizm, çevre ve şehircilik, çevre ve mekansal planlama benzeri organizasyonlarla yönetilmeye çalışılmasıdır.
Acilen ve önemle vurgulamak isterim ki; ülkelerimizde bakanlıkların; çevre ve Atık yönetimini esas alan , sadece ve sadece bu konulara odaklanacak şekilde yeniden yapılandırılmasını arzu etmekteyiz. Türkiye özelinde ayrıca Çevre Kanunu'muzda yer alan Yüksek Çevre Kurulu'nun acilen hayata geçirilmesini arzulamaktayız."
AKADEMİ ÇEVRE Ana Sponsorluğunda, 21-22 Mart 2018’de İstanbul’da düzenlenen konferansa çok sayıda bakanlık temsilcisinin yanı sıra, çeşitli kurum ve kuruluşlardan da üst düzey yöneticiler katılım sağladı.
Dr. Caner Zanbak’ın Teknik Komite Başkanı olarak görev aldığı konferansa, alanında lider olan ve başarılı çalışmalarla öne çıkan kurum ile kuruluşlar da destek verdi. Konferans atık yönetimi ve geri dönüşüm kapsamında Türkiye’de düzenlenen ilk uluslararası konferans olma özelliğini de taşıyor.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı UCLG - MEWA tarafından da desteklenen, TÜMAKÜDER’in Konferans Partneri olduğu, BENLİ GERİ DÖNÜŞÜM, İZAYDAŞ, DİSAN HİDROLİK’in Altın Sponsor; TAYÇED, MMI EURASIA FUARCILIK ve DÖNMEZ VARİL’in Gümüş Sponsor; LASDER ve ITC’nin Bronz Sponsor olarak katkı sağladığı konferansta iki özel oturum yer aldı. Konferans öncesi konuşmacı delegelere İZAYDAŞ ve Pendik Belediyesi’nin tam otomatik evsel ayıklama tesisi teknik ziyaretleri de gerçekleştirildi. Gezide incelemelerde bulunan delegeler, akşam ise İstanbul Boğazı’nda tekne gezisine katıldılar.